like us

Sabtu, 23 Mac 2013

resepi ayam masak kurma


  • 1 ekor ayam
  • 1 1/2 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 2cm halia (ditumbuk)
  • 1 biji santan kelapa
  • 3 sudu rempah kurma
  • 1 sudu rempah kari
  • 4 biji kentang (di potong 4)
  • 1 biji bawang merah (di potong 4)
  • 3 biji cili hijau / cili merah
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 batang kayu manis
  • 2 biji bunga lawang
  • 1 camca gula
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
  • *untuk tambahan-bole letak carrot & tomato. kalo xde pon xpe.

Cara-cara

  1. Satukan rempah kurma & rempah kari kedalam mangkuk kecil. Masukkan sedikit air, kacau sedikit Ketepikan.
  2. Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk. Masukkan bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis. Tumis biar naik bau.
  3. Masukkan rempah yang telah disatukan tadi. Tumis biar sampai garing & wangi.
  4. Kemudian masukkan ayam. Kacau sebentar.
  5. Masukkan pula santan, sedikit demi sedikit hingga habis. Kemudian masukkan kentang yg telah dipotong 4 tadi.
  6. Biarkan kira-kira 15minit / hingga ayam empuk & kentang lembut.
  7. Masukkan garam secukup rasa & gula.
  8. Masukkan bawang merah yang telah di potong 4, cili hijau & cili merah.
  9. Biarkan mendidih sebentar. Tutup api & bole la di hidang.

0 ulasan:

Catat Ulasan