like us

Isnin, 1 April 2013

resepi sambal jawa singapore


bahan² nya :

kalau ikutkan sebenarnya bahan dia sangatlah mewah, tapi sebabkan masa nak raya tu pi pasor lambat barang pon banyak habis, so masak apo yg ado jo...

sukatan ikut suka korang lah, sbb nya kn aku kalau masak xde sukatan, heheheh, pandai² la korang nk agak banyak mana...

yang penting utk bahan mesin (perlu dikisar) :

kena ada bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai, ala kira sama macam bahan nk masak rendang, lebey kurang je... & cili kering (cili boh)


jangan lupa :
santan, kicap manis (sikit je), air asam jawa (barulah sambal jawa kan), & garam, gula


untuk lauk² penyeri nya,
paling penting ialah isi dalaman ni, macam paru lembu, pedal ayam, hati ayam, limpa lembu ke boleh je nak taruk pon, babat (perut lembu) & udang..semua ni potong dadu, kalau limpa, pedal, paru, tu rebus la dulu kan sblm potong dadu, mcm biasa la...


lepas tu bahan campuran lain,
tempe (wajib)- baru lah jawa
tauhu 
kacang panjang 
kentang 
tauhu kering
soon
cili merah, cili hijau (optional) 

semua bahan ni korang dh hiris cun² pastu semua kena goreng separuh masak dulu termasuklah kacang panjang tu kecuali tauhu kering & soon, sebab apa kena goreng dulu, sebab nak bagi dia tahan lama, pastu nak bagi dia sedap, hahahhaa



cara² masak :

bawang yg korg dh blender tu, cili boh sekali, tumis sampai naik minyak, masuk udang (aku tak goreng dulu sebab takmo hilang manis dia), kacau sket, pastu masuk santan, garam gula, kicap sket, dah melegak, masuk je semua bahan² yg tinggal....




0 ulasan:

Catat Ulasan