WAKTU MAKAN
Cari Blog Ini
Archive
iklan
Popular Posts
Mengenai Saya
Pengikut
pop
Receive All Updates Via Twitter & Facebook. Just Click the Follow Button Below...
like us
Rabu, 27 Mac 2013
resepi nasi kerabu (biru)
Published :
10:04 PG
Author :
resepi rasa
Nasi
3 cwn beras
daun pandan
1 st pewarna biru- dicampurkan dg sedikit air
Cara - masak nasi macam biasa dgn diletakkan daun pandan.. Bila nasi dah mendidih...hampir kering masukkan pewarna berkenaan, tompokkan pewarna atas nasi.kacau dg garpu.
Sambal Tumis
Bahan
*2 sudu besar lada kering yg telah ditumbuk (8-10 tangkai cili kering)
*8 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
1 biji kelapa @ 1/2 tin santan dlm tin/1 peket santan brand S&P -jadikan 1 mangkuk santan pekat
1 btg serai-di ketuk
1-2 keping asam gelugur
2-3 sm budu
gula , garam secukupnya
*tumbuk/blender
Cara
1. Panaskan minyak , tumis semua bahan tumbuk.
2.Kemudian masukkan semua bahan lain.kacau sampai masak pekat dan pecah minyak
Sambal ikan/Sambal kelapa
Bahan
3 ekor ikan - direbus dan ambil isi - tumbuk
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut- digoreng tanpa minyak sampai kuning & tumbuk sedikit.
5 ulas bawang merah-tumbuk
1 batang serai dihiris tipis-tipis
garam,gula,lada hitam(tumbuk) secukupnya
cara;campurkan semua bahan di atas .rasakan.
Lain2 -boleh tambah jika suka ayam goreng berempah/biasa/ikan celup tpg,telur asin,solok lada,sambal
Kerabu/ulam
Potong kubis,timun,kacang pjg,kacang botol,taugeh ( guna apa2 yg ada dlm peti ais)
Resepi Solok Lada
Bahan-bahan
lada hijau 10 biji ( kalau tak nak pedas belah memanjang tp jgn sampai putus dan buang biji)
kelapa parut 1/2 biji atau 1 cwn desiccated coconut/kelapa kering (dicampur dgn air panas,kacau dan panaskan sekejab dlm microwave)
* ikan 2 ekor ( yg tlh dikukus/rebus-ambil isinya)
* santan cair secukupnya utk merebus solok lada
* 7-9 biji lada hitam- tumbuk
* 4 ulas bawang merah
*1 biji telur saiz kecil - pukul sedikit
*garam dan gula secukupnya
Cara-cara
1. tumbuk lada hitam,halia,bawang merah dan ikan hingga separuh lumat dan masukkan kelapa dan tumbuk lagi sekejab.
2.Gaul bahan2 tersebut dgn gula dan garam dan telur (masukkan telur sikit,tengok kalau 1/2 telur dah cukup utk dikepal bahan2nya tak perlu letak semua telur)
3.Isikan bahan yg digaul ke dlm lada padat2
4.Susun dalam periuk dan masukkan santan.Masak sampai mendidih dan lada empuk.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan