resepi ayam masak kurma
- 1 ekor ayam
- 1 1/2 biji bawang merah (ditumbuk)
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 2cm halia (ditumbuk)
- 1 biji santan kelapa
- 3 sudu rempah kurma
- 1 sudu rempah kari
- 4 biji kentang (di potong 4)
- 1 biji bawang merah (di potong 4)
- 3 biji cili hijau / cili merah
- 3 biji buah pelaga
- 1 batang kayu manis
- 2 biji bunga lawang
- 1 camca gula
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- *untuk tambahan-bole letak carrot & tomato. kalo xde pon xpe.
Cara-cara
- Satukan rempah kurma & rempah kari kedalam mangkuk kecil. Masukkan sedikit air, kacau sedikit Ketepikan.
- Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk. Masukkan bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis. Tumis biar naik bau.
- Masukkan rempah yang telah disatukan tadi. Tumis biar sampai garing & wangi.
- Kemudian masukkan ayam. Kacau sebentar.
- Masukkan pula santan, sedikit demi sedikit hingga habis. Kemudian masukkan kentang yg telah dipotong 4 tadi.
- Biarkan kira-kira 15minit / hingga ayam empuk & kentang lembut.
- Masukkan garam secukup rasa & gula.
- Masukkan bawang merah yang telah di potong 4, cili hijau & cili merah.
- Biarkan mendidih sebentar. Tutup api & bole la di hidang.
0 ulasan:
Catat Ulasan