like us

Rabu, 3 April 2013

resepi bubur cha cha



                          
Bahan-bahan (3-4 orang)
1 cawan cha cha segera
1 biji ubi keledek (dipotong dadu)
2 mangkuk santan pekat
1 keping gula melaka
1 cawan gula
1 sudu besar sagu (direndam dengan air)
2 helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam
Cara-cara
  1. Rendam cha cha segera selama 10 minit, rebus sehingga lembut dan kemudian toskan.
  2. Rebus ubi keledek sehingga hampir empuk dan toskan.
  3. Masukkan santan, cha cha, ubi keledek, gula melaka, gula, garam, sagu dan daun pandan ke dalam periuk.
  4. Masak dengan api yang sederhana dan sentiasa dikacau. Masak sehingga mendidih kemudian tutup api.
  5. Siap untuk dihidangkan.
DM: Sila tambah gula atau gula melaka mengikut citarasa masing-masing.

0 ulasan:

Catat Ulasan