Bahan-bahan (50 biji)
2 cawan tepung gandum
4 cawan santan cair
1 biji telur
1 sudu kecil pewarna kuning
Sedikit garam
4 cawan santan cair
1 biji telur
1 sudu kecil pewarna kuning
Sedikit garam
Bahan-bahan inti
100 g daging cincang
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar serbuk kari
Garam dan gula
Hirisan cili merah
Hirisan daun sup
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar serbuk kari
Garam dan gula
Hirisan cili merah
Hirisan daun sup
Cara-cara (kuih)
- Untuk inti – panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan serbuk kari. Tumis seketika.
- Masukkan daging dan gaul sehingga sekata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara (kuih)
- Untuk kuih – kisar kesemua bahan sehingga sekata. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Jika cair, tambah sedikit tepung gandum. Jika pekat, tambah sedikit air.
- Panaskan acuan kuih cara dengan api yang kecil. Sapu acuan dengan sedikit minyak.
- Masukkan adunan kuih ke dalam acuan sehingga hampir penuh. Kemudian tutup acuan dengan tudung periuk. Bakar seketika (jangan sampai masak).
- Masukkan inti daging di tengah-tengah bersama-sama hirisan daun sup dan cili merah. Tutup acuan dengan tudung periuk dan angkat kuih apabila sudah masak.
- Ulang langkah 3 dan 4 sehingga habis adunan. Jangan lupa sapu minyak pada acuan supaya kuih cara tak melekat.
0 ulasan:
Catat Ulasan