resepi lasagna
Bahan-bahan ( 4 - 5 orang )
- 250 kepingan lasagne (boleh dapat dari supermarket) disediakan mengikut arahan di kotak.
- 175g keju mozzarella (diparut)
- BAHAN-BAHAN UNTUK SOS PUTIH
- 250ml susu UHT
- sehiris bawang besar
- 2sm ke 3sm dari sebiji karot yang dihiris kecil
- 1 bay leaf (sila rujuk glossary)
- 1 ranting kecil daun ketumbar (parsley)
- 8 hingga 10 black peppercorns
- 40g mentega
- 40g tepung gandum
- BAHAN-BAHAN UNTUK SOS BERLAUK
- 1 biji bawang merah, dipotong halus
- 2 ulas bawang putih dipotong halus
- 1 batang saderi, dipotong halus
- 75g karot, dipotong halus
- 400g daging ayam kisar
- 4 biji tomato, dibuang kulit dan dihiris
- 1 helai 'bay leaf' (sila lihat glossary)
- Sedikit serbuk 'oregano' (sila lihat glossary)
- Sedikit serbuk 'basil' (sila rujuk glossary)
- Sedikit minyak masak
- 225ml air
- 1 sudu besar pasta tomato (Prego)
- 1 1/2 sudu besar gula
- Sedikit lada hitam dan lada putih yang ditumbuk)
Cara-cara
- Adunkan semua bahan-bahan untuk sos putih ke dalam kuali. Masak dengan api kecil. Angkat kuali dan biarkan selama 10 hingga 15 minit. Campurkan susu UHT hingga sebati rasanya. Kemudian buangkan bahan-bahan yang tidak diperlukan
- Cairkan mentega dengan api kecil dan masukkan tepung. Kacau dan masakkan selama 40 saat hingga 2 minit. Masukkan adunan susu UHT di atas dan terus kacau selama 5 minit, sehingga menjadi sos putih yang lembut. Angkat dan biarkan sejuk.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih, saderi dan karot hinga lembut. Masukkan daging ayam kisar dan kacau. Masak hingga berwarna keemasan.
- Tambahkan tomato dan herba-herba lain dan teruskan memasak selama 15 ke 20 minit. Masukkan air, pasta tomato dan perasa. Kacau dengan sebati hingga sos berlauk menjadi pekat.
- Untuk membuat lasagne, pertama sekali ratakan sos berlauk ke dalam mangkuk caserole atau dulang membakar yang tahan-haba. Masukkan 2 ke 3 sudu besar sos putih dan ratakan. Taburkan keju mozzarella ke atas lapisan tadi.
- Susun kepingan lasagne ke atas lapisan keju tadi. Ulang proses lapisan tersebut sehingga semua bahan-bahan dan sos digunakan. Akhiri dengan lapisan sos berlauk. sos putih dan keju mozzarella.
- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 45 ke 50 minit atau sehingga lapisan atas berwarna coklat keemasan. Hidangkan panas-panas!
0 ulasan:
Catat Ulasan